ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Filters

ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ

ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ

Η μύγα του ξυδιού ή δροσόφιλα (Drosophila melanogaster) είναι ένα έντομο το οποίο παρατηρείται σε χώρους όπου υπάρχουν προϊόντα ζύμωσης, όπως, μπύρα, οινοπνευματώδη, ξύδι, προϊόντα που σαπίζουν (φρούτα, τομάτες κ.λ.π)

Ως άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της δροσόφιλα αναφέρονται οι 28oC. Στην θερμοκρασία αυτή, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου (από αυγό σε ενήλικο) ολοκληρώνεται σε 7 ημέρες.

Το κάθε θηλυκό γεννά 400-500 αυγά τα οποία εναποθέτει σε ομάδες (περίπου 5 αυγά ανά ομάδα) . Τα αυγά της δροσόφιλα είναι ελλειπτικά και δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 0,5mm. Η εκκόλαψή τους λαμβάνει χώρα μετά από 12-15 ώρες στους 25oC.

Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες αρχίζουν να τρέφονται με τους μικροοργανισμούς που συμμετέχουν στην αποσύνθεση του προσβεβλημένου καρπού καθώς επίσης και με την ζάχαρη των καρπών. Η προνύμφη του Drosophila melanogaster συμπληρώνει την ανάπτυξή της σε περίπου 4 ημέρες στους 25oC.

Η αντιμετώπιση της δροσόφιλα δεν είναι εύκολη, απαιτεί καλή και συνεχή καθαριότητα του χώρου, απομάκρυνση των υπολειμμάτων των προϊόντων ζύμωσης και άλλων οργανικών ουσιών, χρήση μηχανικών μέσων παγίδευσης, όπως συσκευών με λαμπτήρες UV-A, ταινιών με κόλλα, και τέλος χρήση χημικών (εντομοκτόνων).

Εφαρμόζουμε τα εντομοκτόνα στις επιφάνειες επάνω στις οποίες τα τέλεια έντομα κάθονται. Η προσθήκη ποσότητος ξυδιού ή μπύρας σε ποσοστό 4-5% στον όλο όγκο του ψεκαστικού υλικού βελτιώνει την προσέλκυση των εντόμων.